Copyright Notice

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the author, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other non-commercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the author, at the address below.

Sakmongkol ak 47

Monday, 29 June 2015

Bapa Nasi Kandar 24 jam dan tidak serang peribadi Dr Mahathir.

Tutup dan Buka.
Belum pun habis 24 jam, kenyataan tutup kedai nasi kandar pukul 12 malam oleh Shahidan Kassim, Najib main peranan sebagai the good cop. ini bad cop, good cop routine dari pasangan laurel dan Hardie Malaysia. 
Dia reverse kenyataan Sahidan, dan kata Ok untuk kedai nasi kandar buka lebih dari pukul 12. 
Itu macam  kalu machaa.....Najib is the best. 
Ini semua lakonan politik murahan antara Shahidan dan Najib. Kalau nak benteras gejala sosial, cari tempat lain dimana anak muda dan anak2 orang kaya berkumpul. Bukan kedai mamak dan operator nasi kandar. Orang UMNO pun ramai duduk di Pelita Nasi Kandar. Adakah ini bermakna orang UMNO yang jadi punca gejala sosial?
Perkerja kilang yang keluar shift , nak makan dimana? Kedai Melayu dah lama tutup.
Ini semua cheap trick Najib.

bangkai gajah tidak dapat ditutup dengan nyiru. you cant cover the elephant carcass with a fig leaf.
Adakah ini sahaja yang mampu dilakukan oleh Najib untuk menyelamatkan kredibiliti nya yang jatuh kerana skendel bersiri? Kerana Najib reverse Shahidan, maka orang kata, nasib baik dan terima kasih kerana Najib.
Hello- orang tidak akan lupa 1MDB, FGV, MARAgate, Tabung Haji gate, Sime Darby puya pelaburan. Felcra yang bebankan peserta dengan hutang sampai ke tiang lahad, dan skendel2 yang akan datang. 
Kita belum tahu lagi kos akhir MRT. Barang diingat, MRT sepatut nya projek PFI dimana pembiayaan nya dilakukan oleh swasta, tapi kerajaan ada habit mendanai projek tersebut dan sangat suka membayar terlebih dahulu.
Ianya taktik serupa. Setiap pendanaan dan pembiayaan projek dengan bayaran lebihan dan pembayaran in advance merupakan kifayat untuk mencuri wang.
Najib tidak boleh menutup kesalahan2 ini dengan nyiru. Bangkai gajah masakan boleh ditutup dengan nyiru. Dan besar nya bangkai gajah yang hendak ditutup itu pula.  
Walaup bagiamana pun, elok kita istihar hidup Najib Razak bapa nasi kadar 24 jam!

Najib: jangan serang peribadi Dr Mahathir. kita jawab dengan fakta.
Apa kenyataan datang dari Najib, rakyat kena tapis2 dahulu. Seperti kenyataan nya bahawa dia akan jawab kritikan Dr Mahathir dengan fakta dan tidak akan menyerang peribadi Dr Mahathir.
Nak serang peribadi Dr Mahathir dari sudut mana? Kita tak pernah dengar DR Mahathir ada skendel dengan perempuan.  Kita tidak pernah dengar Dr Mahathir ada bau2 kaitan dengan pembunuhan?  Ada kita dengar isteri Dr Mahathir dituduh itu dan ini?
Najib PM pertama dirinya dan isteri menjadi objek kebencian.dan Najib buat muka sadin. Seperti kata seorang bekas menteri, UMNO bukan tahu rasa malu.
Najib tidak mampu serang keperibadian Dr Mahathir kerana Dr Mahathir tidak ada tengkorak dalam almarinya seperti Najib.  Juga Najib takut kalau dia serang peribadi Dr Mahathir, Dr Mahathir boleh serang peribadi Najib.
Kita tahu cara Najib- dia akan buat muka sadin, tapi budak2 nya akan menibai Dr Mahathir dengan teruk. Itu cara Najib beroperasi.
Apa fakta yang dia ada? Dia dan budak2 nya tidak ada fakta selain daripada mendedahkan apa yang sudah diketahui oleh masyarakat. Najib pun sebahagian daripada ‘kesalahan2’ yang dilakukan oleh Dr Mahathir. 
Sebagai seorang yang konon nya kuat berpegang kepada prinsip tanggungjawab bersama cabinet, bagaimana Najib mahu melepaskan dirinya dari terpalit dengan ‘kesalahan’ Dr Mahathir?
Fakta nya ialah Najib sendiri mengeringkan rerumput/hay ketika matahari Mahathir sedang menyinari. The fact was, Najib made hay while the Mahathir sun shone.


Thursday, 25 June 2015

The Arrest in Thailand does not exonerate 1MDB.

The 1MDB people and the mindless trolls and mental gnomes, who are perhaps on the payroll of Najib’s people, are celebrating.
The arrest of a Swiss citizen in Thailand, one Mr Justo is the source of the euphoric premature ejaculation of smirk and merrymaking.

See, they claimed- Sarawak Report, The Edge and those public spirited individuals have been feasting on tampered documents after all. They have been spinning untruths. Dr Mahathir lied. Remove his banner at PWTC. 
We must be careful here- what did Mr Justo blackmail PSI on?- one can only blackmail if the party affected has actually done something wrong. secondly, what is the nature of the tamperance? did the tamperance go to the root of the matter and therefore destroy the integrity of the information? and did Sarawak report base its investigation on adulterated material? 
The arrest of Mr Justo is irrelevant to the fact that 1MDB is a bloody scam to steal money from Malaysia. WE must not get sidetracked by this episode which may be sponsored by PSI anyway.
And Ahmad Maslan, Chief Propagandist of UMNO, was quick off the mark, exhorting UMNO members not to believe the social media- now that it is a known fact, that the social media has been publishing from adulterated sources.  But UMNO members Herr Maslan, read only Utusan Malaysia where spinning stories is their raison d'etre
As to his spirited suggestion  that the social media derives information from the now known fact- we must say, not so Herr Maslan- that has not been established. 
The social media didn't know of the existence of this individual until Petro Saudi International alerted the Thai Police to arrest him.  For all you know, PSI did a rat on this poor fellow asking him to RNR in Thailand and alerting the Police to arrest him.

That single clutch of straw was enough to send the Najib fan club into a frenzy. The PM we loved has been speaking the truth. Long live emperor Najib.

The problem is- the substance of the leaked documents were also accepted by and corroborated by the various accounting and auditing firms employed by 1MDB at one point or another. Many of them saw, got scared and left.The material from the audited reports gave life to the social media, not one Mr Justo.

So 1MDB and Petrosaudi can crow any how they want, the arrest of that individual, on whatever grounds yet to be established- does not destroy the heart of the matter. Which is, Petrosaudi defrauded Malaysians through 1MDB and plunged the nation into debt of RM46 billion or more.

It is pathetic to see the 1MDB people rushing to use the arrest of an individual to clear itself from the 1MDB scandal. Nothing is cleared yet. 
Najib has still got to answer about 1MDB. The arrest of an individual who is of Swiss national has done nothing to exonerate anyone.

The illegal things that he was alleged to have done were reported by a private investigation team. They will themselves be questioned in court to explain how they came to the conclusion that this individual has blackmailed and was discovered to have passed on tampered information to others regarding 1MDB.

This whole incident looked like a contrived effort to dig up some dirt, any dirt, on anybody, maybe even from a ‘plant’ just to discredit the revelation on 1MDB. The ‘plant’ then, when arrested will sing like a canary using scripted lines.

I hope we are not over excited about the arrest of an individual by the Thai authorities who is cited as the source who gave tampered but not incorrect information on 1MDB.

The thieving Arabs were quick to welcome the arrest of Justo and that it would fully co-operate with Thai authorities. “We are considering further legal action in other jurisdictions.

My answer and challenge is- Please don’t just consider, but do so through the courts so that much more will be revealed. Just don’t bring the legal action in Malaysian courts. The complexities of the fraud may be too overwhelming on our courts.

“We are relieved that Mr Justo will now face justice through the courts. To face justice for what? For blackmailing and tampering with documents?

“We have been the victims of a regrettable crime that has unfortunately been politicised in Malaysia,” a PetroSaudi spokesperson said.

Wrong the victims are us Malaysians- Petrosaudi has cheated Malaysians into getting itself sucked into a debt whirlpool of RM46 billion. And it was all started by PetroSaudi when it conspired to channel more than USD1 billion into an account of one of its conspirators.

Don’t try to act saintly and innocent.

The chap may have done some illegal things which may have nothing to do with the expose on what Petrosaudi  did to 1MDB.

The material reported by the accounting firms was also the same. Which part was tampered? This tamperance is not yet verified and ascertained by an independent body. It’s just a suggestion given by a paid investigation team out to discredit the person but will not be able to disturb the substance of the scandal on 1MDB.

So why is the Home minister rushing ahead and warning the Edge against spinning tampered documents? How sure is he that the alleged tamperance has destroyed the credibility of the vile things done by 1MDB? Or is his outburst just a reflection of his wishful thinking that this nightmare called 1MDB will just go away.  

Does the Home Minister understand the complex issues of 1MDB or is he just flexing his home minister’s muscles?  Zahid may be the Home minister but all of us in parliament knows he has no substance and that deficiency is hidden by a show of macho-ness and bravado.

When he gets irritated and when he cannot answer, his body language is that of a delinquent asking you to fight. His eyes will be blinking uncontrollably when he is overcome by his emotions. He will shift from facing you frontally to position himself in a profile-like manner as though preparing to go airborne and do a Bruce Lee flying kick, but let’s not get over the top about Zahid Hamidi.

Please don’t intimidate The Edge or any public spirited individuals in Malaysia. The Edge and others have a duty to publish and make public whatever material they have and obtained in good faith and the matter regarding 1mdb is of public interest.

The 1mdb people appear to have anticipated the arrest and gave out exuberant statements alluding that all this while, this chap gave doctored documents only to discredit our beloved pirate-DNAed PM.

On that point, I hope those politicians harbouring the fanciful idea that lets allow Najib to lead BN at the next elections because he is so weak that he can easily be defeated will get real.

Well, this is an example of what he can do. He has control over the media complex, has huge war chest, has resources and can easily come out with a creative solution to throw a spanner in the works. Just this arrest, has caused confusion and doubts and encouraged the village idiots to come out and clean up Najib’s tarnished image.

Fortunately, the toilet cleaners can’t clean Najib anymore. He is too soiled.

Folks, 1MDB is still the agent that has caused us to incur a debt of RM46 billion or even more. We don’t know the integrity of this fellow arrested by the Thai authorities. The Thais have said nothing about 1MDB being asked to cooperate.

And I see the cyber trolls have congregated at some portals and gave mindless comments befitting the metal retards. Every one of them says now the people defending 1MDB were telling the truth. 

The response by the critics of 1mdb- when you stop telling lies, we will stop telling the truth.


Wednesday, 24 June 2015

1MDBgate, FGVgate, MARAgate- selamat datang ke Malaysia Darul Rasuah.

Ini bukan soal masih mahu bercakap mengenai FGV. Malah ketika masa apungan lagi dalam tahun 2012, saya telah menulis dengan panjang lebar membantah apungan fgv. FGV is a bloody mistake. The fault lies with Najib.

By now, biarlah rakyat tahu, seperti saya sebut secara terbuka dalam parlimen- setiap pembelian, setiap projek yang dilakukan oleh kerajaan,  ejensi kerajaan dan oleh mereka yang mempunyai kuasa regulatory- merupakan alasan2 untuk balun duit rakyat.

Sama ada dalam projek2 kurnia dihujung tahun, tender terpilih, rundingan terus, belian kerajaan dan pemalsuan harga - setiap nya digunakan sebagai alasan dan wadah membalun dan menyamun duit rakyat.

Apa justifikasi bayar 2 kali ganda kepentingan Rajawali Group? 
Tidak munasabah, FGV yang mengalami keadaan bisnes yang merosot,  bermurah hati membeli kepentingan Peter Sondakh dua kali ganda dari harga yang sepatutnya. Istilah willing buyer , willing seller adalah istilah yang meletihkan dan overrated. Permuatan antara pencuri yang sama2 willing- adakah ianya suatu transaksi yang morally right? Dan kalau melanggar undang2 adakah ianya legally right?
Kenapa murah hati sangat? Banyak sangat duit FGV? Dengan pembelian bayaran secara tunai dan saham, reseb tunai Felda/FGV berada dalam tahap minima. Ini akan mendedahkan Felda dan peneroka dalam bencana ekonomik.

Tipu jangan tak tipu.
Janganlah berselindung disebalik alasan2 bukuteks seperti synergy lah, disebalik membuat rantaian stratejik lah- ia nya tidak dapat mengelakkan sangkaan bahawa ini semua ada udang sebalik batu. Saya perhatikan, para pemimpin UMNO kalau tidak dapat menerangkan sesuatu, akan mengunkap jampi serapah blue ocean strategy. Sama ada mereka faham atau mengkakaktua frasa blue ocean ini, saya sudah kurang pasti. yang saya pasti, kita rakyat mahu blue-ocean kan kepala pemimpin UMNO.

do it the isa samad way.
Isa Samad telah menunjukan cara ini semasa pembelian hotel di UK dahulu- pemimpin UMNO masih tidur lagi dalam hal ini.
Hanya ada satu faktor sahaja yang menerangkan sikap pemimpin UMNO- mereka semua bersubahat dalam perkara ini.

Orang lupa, Isa Samad membeli hotel2 tersebut dengan harga extra RM100 juta. Mengapa bayar harga lebih? Ada grounds untuk percaya, harga extra ini ialah untuk agihan sesama broker, sesama pembuat pembuat keputusan dan pakar runding. 
Bilakah SPRM mahu mengemukakan penemuan2 siasatan mereka keatas beberapa individu yang berkait dengan pembelian hotel dan hartanah oleh FGV? Saya beri jawapan terlebih dahulu- tidak ada salah laku berlaku. semua clear dan above board.

Scam yang serupa dilakukan. Bayar pembelian kepentingan Sondakh dua kali ganda. Mesti ada fee broker, consultants, walaupun consultants itu banker.Bankers are not pristine and holy people you know.

The thieves come in all shapes, sizes and forms. 
Pencuri wang hari in datang dalam pelbagai bentuk dan nama, tidak kira alim atau tak alim semua berpotensi sebagai penyauk wang. Yang melakukan regulatory caputure boleh jadi sesiapa sahaja- alim dan kurang alim, ustaz dan liberal, tua dan muda, perempuan dan lelaki. Selagi mereka mempunyai ownership keatas sumber pengkayaan wa imma sumber pembuat keputusan- mereka berpotensi meletakkan terma dan syarat kedalam keputusan hendak beli atau tidak, hendak beri kontrak kepada A atau tidak.

Forms of Rent Seeking: the rise of the Rentier Class.
Economists menggelar perbuatan ini dengan banyak nama; antara nya political atau state capture, atau regulatory capture. Ianya semua bermaksud rent seeking
Yakni, orang2 tertentu menjadi kaya raya kerana mereka mempunyai hak milik, walaupun sementara keatas sumber pengkayaan. Dalam kes mereka yang ada kuasa eksekutif ditahap tententu, mereka boleh membuat keputusan dan memasukkan terma2 dan syarat2 yang menguntungkan mereka.

KSU yang hendak pencen, mencari projek ratusan juta untuk diluluskan dan akan berusaha meletakkan beberapa syarat dan terma yang diraih setelah pencen.

Ini sahaja yang menerangkan mengapa kita lihat KSU2 dan pegawai atasan yang pencen, menjadi kaya raya beberapa bulan setelah pencen.

Pegawai eksekutif seperti yang berkerja dengan MARA, meletakkan syarat2 kepada persetujuan MARA membeli suatu bangunan di Melbourne. Ini disebut sebagai regulatory capture sebab pegawai itu yang regulate dan kawal urusan antara MARA dan pembekal.

Semua projek kerajaan tidak terkecuali. Semua projek ialah mesin ATM untuk menteri sampai kepada pegawai paling rendah mengapur duit rakyat. Bayangkan jika apa yang berlaku dalam Melbournegate ini diulangi dalam semua kes pembelian hartanah mara diseluruh dunia.

Maka janganlah kita hairan sangat bila lapuran mendedahkan bahawa pegawai2 MARA dan ahli politik yang ada kaitan dengan MARA melakukan skim serupa seperti 1MDB-Petrosaudi, atau dalam kes pembelian hotel oleh FGV. Projek2 ini diguna sebagai wadah mengeCaj kerajaan untuk service perkhidmatan.

Pembelian Dudley House di Melbourne oleh MARA dikata melibatkan penyaluran yuran untuk consultancy sebanyak AUS4.75 juta berlaku, serupa cara dengan pembelian hotel di UK oleh FGV yang membayar RM100 juta lebih dari harga penilaian untuk hotel tersebut.

Penjual sudah setuju menjual pada harga AUS17.8juta, Melayu MARA murah hati kata- takpe mate- we pay you AUS22.5 million. Tapi AUS4.75million you must credit into our account in Singapre yeah.

Siapa bilang orang Melayu yang pergi Australia tidak tahu berbicara Inggeris!

Rakyat Melaysia hanya perlu nanti- cerita seram yang akan terbongkar mengenai handal nya pengurusan Melayu keatas MARA, Amanah Raya, Khazanah Nasional, dan banyak lagi. Tapi buat masa ini, hal FGV yang mendedahkan peneroka kepada bencana ekonomi perlu diulangi kembali. Perperangan keatas segala bentuk kezaliman adalah perperangan yang berterusan. Korapsi, salah laku, pencurian wang samun perbendaharaan mesti di lawan sampai habis.

Ramai keturunan lanun rupa nya dinegara kita.


  © Blogger templates Newspaper III by 2008

Back to TOP